Dansk
Alle løsninger Brancher Succeshistorier Ressourcer Om AMCS
Kontakt
Kontakt osBrochurer
Blog juni 2020 Updated december 2023

Det globale marked for tilslagsmaterialer er i vækst

Sekundære og genanvendte tilslagsmaterialer er potentielt interessante kilder for byggematerialeindustrien.

Læs branchevejledningen

Jan Tønder

Intelligent Optimization Solution Advisor

Sekundære og genanvendte tilslagsmaterialer er potentielt interessante kilder for byggematerialeindustrien.

To af de største muligheder for tilslagsindustrien er den hurtige industrialisering og urbanisering i udviklingsøkonomierne og de stigende mega-byggeprojekter over hele kloden.

De stigende investeringer i infrastruktur øger presset på den globale bygge- og anlægsindustri, herunder leverancerne af tilslagsmaterialer, hvilket medfører en stigning i indkøb af genanvendte og sekundære tilslagsmaterialer i nogle regioner.

Efterhånden som efterspørgslen på primære tilslagsmaterialer stiger, kan fremtiden afhænge af sekundære og genanvendte kilder.

Tilslagsmaterialer er de mest udvundne materialer i verden. Primære tilslagsmaterialer hentes fra 1.300 udvindingssteder på land eller fra opmudring til havs. Flere og flere genanvendte og sekundære tilslagsmaterialer bruges også i byggematerialeindustrien. Sekundære tilslagsmaterialer er normalt biprodukter fra andre industrielle processer, f.eks. pulveriseret brændselsaske og metallurgisk slagge.

Genanvendte tilslagsmaterialer produceres af bygge- og nedrivningsaffald, som er en af de mest omfangsrige affaldstyper, der genereres på verdensplan. De produceres på et centralt anlæg eller på kildepladsen, hvilket sparer transportomkostninger og har den miljømæssige fordel, at der køres færre lastbiler.

En anden tendens, der er ved at udvikle sig i branchen, bidrager til dette, nemlig brugen af roll-off containere på mere end én måde. Det betyder, at man først bruger roll-off-containere til at transportere tilslagsmaterialer til byggepladserne, og bagefter bruger man dem til at transportere bygge- og nedrivningsaffaldet væk fra byggepladserne, hvorved man skaber en slags hybridvirksomhed.

Det er en win-win-situation, der maksimerer brugen af ellers tomme containere for at undgå tomkørsel på vejen og dermed mindske miljøpåvirkningen.

Tendenser og potentialer for tilslagsindustrien

Det globale bygge- og tilslagsmarked fortsætter med at vokse, blandt andet på grund af regeringernes initiativer til at stimulere den økonomiske udvikling ved at investere i transportsektoren og vejbygningsaktiviteter.

Ifølge en rapport fra 2018 blev der det år solgt 47 mia. tons tilslagsmaterialer til byggeri, hvilket svarer til en værdi af 300 mia. dollars. Forfatterne af rapporten ("Global market study on construction aggregates: infrastructure development investments creating opportunities") forudser en gunstig udvikling af markedet for tilslagsmaterialer til byggeri med en stabil årlig vækstrate på 6% fra 2019 til 2029.

Kina er fortsat en vigtig forbruger af tilslagsmaterialer til byggeri, da regeringen gennemfører den 13. femårsplan med store investeringer i udviklingen af vej- og jernbaneinfrastruktur. Den infrastrukturelle vækst sker også i Indien, som sandsynligvis vil forblive det hurtigst voksende marked for byggeaggregater i verden.

Samtidig vil væksten på markedet for tilslagsmaterialer til byggeri i udviklingslandene fortsat være stigende, da den høje befolkningstæthed opretholder efterspørgslen efter beboere.

Den globale stigning i brugen af genbrugte og sekundære tilslagsmaterialer

Da tilslagsmaterialer er det mest anvendte bulkmateriale på planeten, er spørgsmålet, hvor og hvordan man får råmaterialerne på den mest bæredygtige måde. Minedrift efter jomfruelige tilslagsmaterialer fjerner naturlige levesteder og dermed naturlig flora og fauna.

Da sekundære tilslagsmaterialer for det meste produceres tæt på byggepladserne, kan virksomhederne reducere antallet af køretøjer og dermed brændstofomkostningerne.

Samtidig eliminerer de CO2-udledning og mindsker deres miljøpåvirkning. På grund af disse betydelige fordele vil 'genbrug' sandsynligvis forblive en kommende tendens i lande som Canada og USA, ifølge ovennævnte rapport. I USA udgør genbrugte tilslagsmaterialer for eksempel omkring 8 % af den samlede efterspørgsel efter tilslagsmaterialer til byggeri.

Europa har også bæredygtige tilslagsmaterialer i tankerne. Den europæiske tilslagsindustri (UEPG) lancerede i år sin 2020-vision for en bæredygtig tilslagsindustri.

UEPG vil fortsætte med at øge indsatsen for en miljøvenlig og ressourceeffektiv udvinding og produktion, fremragende sundheds- og sikkerhedsresultater samt en god naboskabspolitik. Dette går hånd i hånd med strømlinet og smart regulering, der vil fremme fornyet økonomisk og bygningsmæssig vækst i Europa. De enkelte lande på kontinentet gør også deres del.

I Storbritannien har Waste and Resources Action Programme (WRAP) f.eks. fremmet brugen af tilslagsmaterialer fremstillet af genbrugte og sekundære materialer. Som et resultat blev 25% af efterspørgslen på tilslagsmaterialer dækket af bæredygtige indkøb. På grund af denne indsats var denne procentdel tre år senere oppe på 30%.

Forretningsmuligheder for bæredygtige tilslagsmaterialer

Brugen af genbrugte og sekundære tilslagsmaterialer er også stigende i andre lande, f.eks. i Tanzania. Et igangværende forskningsprojekt undersøger muligheden for at genbruge betonbrokker til at generere bærende betonblokke til bygningskonstruktion.

Genbrug af betonbrokker kan være en alternativ kilde til tilslagsmaterialer, hvilket Tanzania ikke var bekendt med. Omkring 20% af murbrokkerne genbruges til opfyldning af huller og fundamenter, mens resten smides væk. Erfaringer fra udviklede lande viser, at betonbrokker har et stort genanvendelsespotentiale, som f.eks. at producere tilslag til stabilisering af underlaget i vejbyggeri.

I takt med at virksomheder begynder at købe genbrugte og sekundære tilslagsmaterialer, som nogle virksomheder betragter som "affald", er det vigtigt for tilslagsvirksomheder at se på de forretningsmæssige muligheder i denne udvikling for at opnå bæredygtighed og opbygge en cirkulær økonomi i byggeriets forsyningskæde.

Del dette på:

Facebook X LinkedIn

Er du klar til at se, hvad AMCS kan gøre for din virksomhed?

Find ud af, hvordan AMCS Platform kan reducere din virksomheds omkostninger, øge overskuddet, kundeservicen og driftseffektiviteten.

Anmod om din skræddersyede demo

AMCS Waste Planner Lite (C&D C&I) Brochure

C&D Affaldsindsamling på den nemme måde.

Download brochure

Ressourcer

Begivenhed

RWM 2023

Blog

Benchmark-infografikken: Et hurtigt kig på et dybt dyk i branchen

Webinar

Unveiling the Trends & Benchmarks Shaping the Waste & Recycling Industry

Få vist andre ressourcer

Skal vi ringe til dig?

Udfyld denne formular, og vi vil komme i kontakt med dig asap!

Ring tilbage til mig
DEMO

Anmod om en demo for at vise hvordan vores software løsninger kan skabe vækst og bæredygtighed i netop din virksomhed.

Undersøge Karriere Løsninger Blogs Brochurer Fortrolighedserklæring Juridisk meddelelse Hold kontakten Tilmeld dig vores nyhedsbrev Følg os på